tisdag 23 oktober 2012

1968 var året då en av våra största jazzmusiker gick ur tiden, nämligen Jan Johansson. Han föddes 1931 i Hälsingland och började spela piano 1942. Han var medlem i Gunnar Hammarlunds orkester. 1951 flyttade han till Göteborg för att påbörja studier i elektroteknik vid Chalmers. Han avbröt sina studier så småningom för att ägna sig åt musik på heltid. Under en tid 1959 spelade han på jazzklubben Café Montmartre i Köpenhamn tillsammans med Stan Getz och ett gäng andra amerikanska musiker.

1961 kom han till Stockholm och började i Arne Domnérus orkester, samt ledde olika egna konstellationer med basisten Georg Riedel och trummisen Egil Johansen samt gitarristen Rune Gustafsson. Han medverkade som pianist, kompositör och arrangör i många radioprogram och radioserier, i TV och i teatersammanhang. Han komponerade filmmusik och musik till jazzbaletter.

Sin största publik har han nått med sina versioner av svensk folkmusik i kombination med jazz, framför allt Jazz på svenska som har blivit en klassiker som sålt i över 400 000 exemplar.

Vad alla kanske inte vet är att det var Jan Johansson som skrev signaturmelodin till Pippi Långstrump.

Han fick två söner tillsammans med Else Bergström nämligen Jens och Anders, vilka också blev musiker inom metallen. Jens som spelar klaviatur, lirade mycket med Yngwie Malmsteen och Stratovarius. Även Anders lirade med Yngwie samt i Hammerfall som trummis, han lirar dock också kontrabas i jazzprojekt framförallt med sin bror.

Jan Johansson dog i en bilolycka 9 november 1968. På väg till en spelning i Jönköping kolliderade han med en flygbuss på E4:an vid Tureberg i Sollentuna. En tragisk bortgång som skedde alldeles för tidigt, vi saknar dig Jan och ditt magiska anslag. Denna visa inspelad 1964 är magi från ”Trollkarlen”.


Back In The Days - 1968 Vol.8

1968 är året vi talar om och då hördes bland annat detta: Back In The Days - 1968 Vol.8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar