tisdag 6 november 2012


 Back In The Days - 1969 Vol.4
Som jag nämnde häromdagen i bloggen så var det två konserter/festivaler som blev särskilt omtalade 1969. Det var dels Woodstock och dels Altamont Speedway Free Festival som gick av stapeln lördagen den 6:e december. Detta var en endagars festival som tillkommit under det att debatten gått het om att biljettpriserna varit dyra under Rolling Stones turné under samma år. För att svara på kritiken om dyra biljettpriser ville Stones avsluta turnén med en gratiskonsert i San Francisco.

Man knöt till sig en del andra akter som också skulle spela såsom: Santana, The Flying Burrito Brothers, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young samt The Grateful Dead. Många fina akter här, men tyvärr kom festivalen inte att bli ihågkommen för musiken utan istället kom det att kretsa kring våld ...ett mord och tre dödsolyckor, två orsakade av hit-and-run bilolyckor och en genom drunkning i en bevattningskanal. Fyra nyfödda rapporterades under evenemanget. Många skadades, många bilar stals och övergavs samt att det var omfattande egendomsskador runt området.

Hells Angels hade anlitats av Rolling Stones på rekommendation av Grateful Dead som tidigare använt sig av änglarna som säkerhetsvakter vid scenen. Dessa ska enligt uppgifter ha fått betalt i form av fri öl under evenemanget. Efter att ha sett dokumentärfilmen "Gimme Shelter" så kan man konstatera att det var absolut inte enbart på grund av att HA var på plats som det var oroligt. Tumult rådde bland publiken, mellan publik och HA samt till och med mellan musiker och HA. Det är väl lätt att vara efterklok, men 300000 människor på ett och samma ställe där det var i stort sett fritt fram för vilken typ av droger som helst samt inga säkerhetsbarriärer upp mot scenen, då är det lätt att det barkar åt skogen.

Grateful Dead som skulle spelat som näst sista akt, drog sig tillbaks och spelade aldrig när de förstod att det var så mycket oroligheter som det var. HA skulle skydda scenen från påhälsning och gjorde också så, i många fall kanske väl hårdhänt, men ska sägas att hade de inte varit där så hade det nog kunnat ta en ände med förskräckelse för banden och kanske framförallt för Stones.

Den mest kända händelsen under festivalen är när några av HA hamnade i ett handgemäng med 18 årige Meredith Hunter som tillsammans med andra ur publiken försökte ta sig upp på scenen. En av HA killarna tog tag i Hunters huvud, slog till honom och jagade honom tillbaka in i folkmassan. En stund senare återvänder Hunter och drar upp en långpipig revolver då HA Alan Passaro, beväpnad med en kniv, hoppar på Hunter från sidan, parerar vapnet med sin vänstra hand och sticker honom med sin högra.

Det hela filmades av Eric Saarinen som var på scenen för att ta bilder av publiken. Saarinen var omedveten om att ha fångat mordet på film. Detta upptäcktes mer än en vecka senare när råmaterialet visades på Maysles Brothers New York kontor. Man kan tydligt se på filmen att Hunter i limegrön kostym dragit vapen då det avtecknas mot hans flickväns klänning i tumultet, man ser också tydligt hur han övermannas och attackeras av Alan Passaro.

Vem vet vad Meredith Hunter hade för avsikter med pistolen, men det fanns en stor risk att han skjutit mot oskyldiga människor, eller kanske mot bandet, Man konstaterade i obduktionen att Hunter var hög på narkotiska preparat. Kanske räddade HA killen rent av livet på Jagger och Co. Det får vi aldrig svar på. Vad vi idag vet är att denna konsert urartade på många sätt och anses ha varit slutet på den Psykedeliska eran inom musiken.

Passaro anhölls 1971 och åtaldes för mord, men friades efter det att juryn sett filmmaterialet vilket visar Hunter med revolvern och drog slutsatsen att Passaro hade handlat i självförsvar.

Nog med elände, nu lyssnar vi på nästa del i 1969 års tripp, avslutningsvis får vi höra just Rolling Stones i låten "Gimme Shelter" som också är namnet på dokumentärfilmen från just denna tillställning. Se den och bilda er egen uppfattning om det hela.
Back In The Days - 1969 Vol.4




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar