måndag 14 januari 2013



Vi fortsätter vår färd genom det första året på 1970-talet. Vi kommer att få en trevlig musikalisk resa innan detta år är till ända vill jag lova. Det hände som sagt en hel del i växlingen mellan 60-talet och 70-talet och många tunga akter presenterade sig på allvar

Black Sabbath som fick inleda detta årtionde på förra listan är ju ett brittiskt Heavy metal/hårdrocksband som bildades 1968 i Birmingham. Black Sabbath var ett av de mest framgångsrika banden inom hårdrocken i början på 1970-talet, och många gånger kallat det allra första metalbandet. Man pratar väl ibland om att Led Zeppelin var före, men de spelade egentligen inte heavy metal utan mer bluesrock, samtidigt som Deep Purple vilka bildades samma år som Black Sabbath, började spela hårdrock 1969.


I Aston, en industriförort till Birmingham, bildades 1968 fröet till vad som skulle bli Black Sabbath, fast då med namnet Polka Tulk. När gruppen senare samma år bytte namn till Earth fick de veta att namnet redan användes av ett annat engelskt band. Medlemmarna enades till slut om namnet Black Sabbath efter den amerikanska översättningen av Mario Bavas klassiska italienska skräckfilm "I Tre Volti Della Paura".

Gruppen bestod i sin första uppsättning av sångaren Ozzy Osbourne, gitarristen Tony Iommi, bassisten Geezer Butler, och trummisen Bill Ward. Det självbetitlade Debutalbumet "Black Sabbath" kom att visa vägen för många andra band. Albumet släpptes passande nog fredagen den 13 februari. Detta album var fullt med tunga riff, apokalyptiska låtar och ockulta ämnen och ses ofta som en hörnsten inom genren heavy metal.

En starkt bidragande anledning till det nyskapande sound som Black Sabbath stod för var att Tony Iommi sista dagen på ett sommarjobb på ett verkstadsföretag råkade ut för en arbetsplatsolycka och klippte av sig två fingertoppar. Killen tillverkade själv proteser av nedsmälta plastflaskor, och limmade fast dessa på fingrarna för att kunna fortsätta spela gitarr. Det gjorde dock för ont att pressa ned strängarna när de var normalhårt spända så för att kunna fortsätta spela stämdes gitarren ned vilket på så sätt kom att skapa det unika sound som blev synonymt med Black Sabbath. De två första Sabbath albumen är dock normalt stämda, inte förrän 1971 års "Master of Reality" stämdes gitarren ned. Givetvis fick Geezer hänga på med sin bas för att få fram rätta tyngden.

Ett annat band från denna tid, som kanske ibland glöms bort en aning när man snackar om hårdrock från begynnelsen är Uriah Heep. Oftast nämns just Sabbath, Purple & Zeppelin först ...men det kom fram en hel del band under denna tid som alla hade sin egen touch.


Uriah Heep bildades hösten 1969 ur resterna av de båda banden The Gods och Spice. Debutalbumet "Very 'eavy very 'umble" refererar till frasen "very 'umble" som Copperfield-figuren Uriah Heep ofta använde sig av. Skivan hade en ljudbild dominerad av tung orgel och distad gitarr, något som kom att bli ett kännetecken under många år. Man kategoriserades som ett hårdrockband, men hade en hel del inslag av både boogie woogie och progressiv rock. Bandet var under första hälften av 1970-talet en av de större hårdrocksgrupperna, men stegrande alkoholmissbruk, interna splittringar, och ojämna album i mitten av sjuttiotalet gjorde att gruppens popularitet dalade så småningom. Kanske är det detta som gjort att de inte riktigt nått upp till samma status som de tidigare nämnda banden. De hade så här i inledningen av sin karriär en lysande kombination av mystik, tyngd, innovativt tänk och bra sång som verkligen fått mig att lyssna många gånger om på deras tidigaste album.

Med samma typ av uppsättning som Deep Purple, har dessa band ibland jämförts. Ken Hensley, organist i Heep hade i början av 1970-talet en speciell teknik med sin orgel, inte helt olik den som nyttjades av Jon Lord i Deep Purple, men mer med inslag av blues och soul än Lords mer klassiskt influerade spelstil. Orgelsoundet kom att förändras när sångaren David Byron lämnade Uriah Heep och ersattes av John Lawton i slutet av 1976. Man bytte helt enkelt gruppens sound till albumet Firefly 1977. Istället för de tunga orglarna introducerade Hensley nu det elektroniska keyboardet (Solina stråkmaskin) i hårdrocken, något som måste ses som något av en milstolpe i hårdrockens historia.

Det är dock främst som fram till 1975 och albumet "Return To Fantasy" som jag minns dem med riktig värme och vill hålla dem vid sidan av de andra stora tunga banden. Jag låter dem inleda denna resa nummer två från detta år med sin magnifika låt "Gypsy" från debutalbumet. Ni kommer givetvis att få er en hel del annat godis till livs också. Så på med lurarna och sjunk ned i favoritfåtöljen så reser vi bakåt i tiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar